Kateřina Halamová
Na Naučmese od 11. 5. 2015, vedl/a kurzy pro 3 účastníky. Navštívil/a 2 kurzy.
Výživou a vařením se zabývám již přes deset let a sama na sobě jsem pochopila, že když se hovoří o výživě, tak hovořit jen nestačí. Je třeba ochutnat, ovonět, vše si osahat, vidět a poznat jednotlivé suroviny ... a společně pokrm uvařit.
Tím, že jídlo společně připravíme a že ho ochutnáte se změna ve vaší samotné praxi děje mnohem rychleji, než kdybyste vařili doma jen podle receptů.
Výživě a vaření se věnuji již řadu let, inspiruji se ze širokého spektra zdrojů, výživových směrů a různých pohledů východní i západní medicíny. Pohled západní medicíny na výživu jsem vystudovala a nedával mi vůbec smysl, učit se tabulkové hodnoty a počítat cukry tuky bílkoviny nás odvádí od podstaty. Až propojením s východními směry a zejména pozorováním svých vlastních prožitků a zkušeností mi věci do sebe začínají krásně zapadat.
Stavím na své desetileté praxi a zkušenostech. Po letech vegetariánství, veganství a makrobiotiky se dnes snažím hledat cestu bez dogmat a jiných zarytých přesvědčení. Není jeden výživový směr vhodný pro všechny. Každý jsme individuum, nezkopírovatelný originál a podle toho bychom měli volit i naší výživu a přístup k žití tady na Zemi. Dnes volím inspiraci všemi směry, od ájurvédy, přes TČM, raw, indii, thai či českou kuchyni našich předků. Je důležité se umět jednoduše sebediagnostikovat a vidět, co mi dělá dobře a zas co pro mě úplně vhodné není.
Díky stravě založené na přirozených převážně rostlinných surovinách jsem zhubla o 12 kg na svojí ideální váhu (bez hladovek a fyzických výkonů – naopak jedla jsem mnohem větší porce), zlepšil se mi zdravotní stav, zmizely problémy s menstruací a další "maličkosti", jako např. akné a kožní plísně, které jsou ale v životě značně nepříjemné.
Jsem lektorkou kurzů vaření na Akademii léčivé výživy v Praze. Realizuji projekt Zdravá výživa a škola, který vnáší revoluci do školních jídelen a lavic. O zdravé výživě zdělávám také kuchařky a pedagogy základních a mateřských škol, firemní podniky a personál gastro provozů.
"Neučím žádná dogmata, ani neomýlám výživový mainstreem, nýbrž rozšiřuji obzory a nabízím nové alternativy. "
Mým darem je inspirovat a motivovat ke zdravému intuitivnímu vaření z přirozených surovin a potravin. Na kurzech vaření okusíte a vyzkoušíte, že vařit chutně, zdravě a vyváženě je opravdu jednoduché.
Zatím si možná neumíte představit jak např. ze slunečnicových semínek uvařit delikátní pomazánku, paštiku či nutellu, ale až to sami uvidíte a ochutnáte, tak pochopíte. A hlavně zjistíte, že je to tak snadné!
Na kurzech Živě o výživě se zorientujete v rozporuplných pohledech na výživu, porozumíte různým výživovým doporučením a směrům. Naučím vás pokládat si otázky a díky intuici a zdravému selskému rozumu přicházet na odpovědi.
Vysvětlíme si, jak se stravovat v průběhu roku, života a dne. Na každém kurzu se vždy naučíte celou škálu receptů, inspirovaných řadou výživových směrů a světových kuchyní.
MILUJI ČERSTVÝ TEMPEH
A proto nabízím kurzy Výroba domácího tempehu. Přijďte se naučit, že tempeh si vyrobíte snadno doma i vy.
Výrobě tempehu se věnuji již několik let. Často jsem jezdila do Indonésie, která je tempehu domovinou, nicméně přesný postup výroby tempehu, který je funkční i u nás, jsem se naučila až tady. A mám ho vypracovaný do detailu. Tempehy dnes vyrábím pro své blízké okolí a pro občerstvení na akcích a seminářích, kde vařím.
Kateřina
Již uskutečněné kurzy:
- Živě o výživě – Vánoční cukroví a silvestrovské oslavy v pohodě a ve zdraví
- Živě o výživě – Zdravé svačinové variace do školy i do práce
- Živě o výživě – Zimní recepty pro posílení imunity a organismu
- Živě o výživě – Výroba domácího tempehu
- Hubneme do plavek – letní recepty, raw dezerty
- Živě o výživě – Kváskové pečení nasladko a naslano