Můj příběh k otevření vlastní kavárny
Markéta Soukupová
Pár dní po promoci na vysoké škole jsem vstoupila do pracovního procesu v roli zaměstnance. Svoji roli jsem hrála, troufnu si říct, že úspěšně, více jak 17 let. Více o lektorovi »
Kurz je individuální
Kurz již navštívilo 11 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣
Poznámka k termínu
Kurz je určen pro uzavřenou skupinu, minimálně v počtu 8 a maximálně 16 lidí.
Přemýšlíte o otevření vlastní kavárny? Je to pro Vás doslova španělská vesnice jako to bylo před třemi lety i pro mě. Cítíte čím dál tím více potřebu něco změnit? A to zásadně? Ano! Ano! Ano?
Tak si přijdťe poslechnout mé povídání o tom všem!
O mé touze všechno změnit, mých začátcích v gastropodnikání, přípravy kavárny v novém prostoru a mé aktuální pocity a realita provozu po necelých třech letech.
Na co se můžete těšit?
- Na prohlídku zázemí,
- na informace o tom, čím jsem si doposud v přípravě kavárny a provozu kavárny prošla a co si myslím, že může následovat,
- na dobrou kávu dle vlastního výběru a neomezené množství mineralizované vody v ceně kurzu.
A co si z kurzu odnesete?
- Informace o tom, co obnáší příprava otevření nové kavárny v prostoru zkolaudovaném k jinému účelu,
- konstruktivní zhodnocení reality provozu po necelých třech letech aneb sny vs realita (sem tam s nějakou tou emocí),
- trochu toho kofeinu a možná i dodržení pitného režimu. :)
Nejedná se o kurz, který je primárně zaměřený na povídání o kávě a její přípravě.
V případě, že zůstane časový prostor na konci kurzu, ráda dotazy více rozeberu a případně provedu praktické ukázky.
Samotný kurz začíná v 16 hodin, uvedený začátek od 15:30 hodin je z důvodu vašeho většího komfortu při příchodu, orientaci v prostoru a zajištění přípravy kávy z mé strany v dostatečném předstihu, tak aby mohlo povídání začít dle plánu. :-)
Víš, že Markéta vede také tyto kurzy?
- Degustace olivových olejů a dalších italských delikates - Individuální
Další zajímavé kurzy
Jak na sociální sítě? Přednášky TOP lektorů z MiniFestu
Ovládni Trello a staň se mistrem Nástěnkářem
Jak připravit kurz na Naučmese.cz
Superčlověk
Minikurz sebeobrany pro ženy
Nejoblíbenější kurzy tohoto týdne
První řečnický klub Školy rétoriky
Praha ,
Jak na obsah jako profesionální kreativci
Praha ,
Řezbářský kurz aneb Velká radost z malého kousku dřeva
Brno ,
Vánoční zpívání: Rybovka pro ženské hlasy
Praha ,
Smysluplné rozhovory
Brno ,
Velmi zajímavý náhled do zákulisí provozování kavárny. Doporučuji všem, kteří rádi chodí na kávu a dortíky.
Kurz byl velmi praktický, plný užitečných informací a rad, vřele doporučuji!
Bohužel program kurzu se stočil hlavně na problémy s podnikáním a vlastně jsme se nedozvěděli nic o kávě ani neviděli zázemí kavárny, jak bylo uvedeno v nabídce kurzu a recenzi níže (viz "během kurzu jsme si mohli sami pod vedením Markéty vyzkoušet přípravu kávy na profesionálním kávovaru...") Mj. kvůli tomu jsme tam jeli 230 km! (doprava nás stála min. 1400,- + kurz 800,- a ani nevím, jak ten profi stroj vypadá, nemohli jsme se zdržet déle než půl hod.)
Reakce lektora: Z hodnocení paní Renaty a pana Jana (níže) je zřejmé částečně jiné očekávání od náplně kurzu - konkrétně zájem o přípravu kávy. Považuji za nutné uvést na pravou míru, že to nebylo obsahem kurzu a zřejmě k tomuto nedorozumění došlo tím, že je zaujala recenze mého kurzu, který proběhl v dřívější době. Tehdejší kurz jsem realizovala pro dvě účastnice a přibližně polovina času kurzu byla skutečně věnovaná přípravě samotné kávy.
Očekávání účastníků kurzu byla různorodá a téma hodně široké. I přes moji snahu udržet linku povídání se v některých případech stalo, že účastníci měli potřebu "stáčet" povídání svým směrem. Následně jsem musela rázněji zasáhnout, nicméně souhlasím s tím, že to nebylo příjemné, došlo k časovému skluzu a nestihlo se vše v plánovaném čase. Tato situace mě mrzí a je to pro mě ponaučení pro příště aby se to již neopakovalo. Ti, kteří ještě mohli zůstat, absolvovali i plánovanou prohlídku zázemí, dokonce i povídání o přípravě kávy (které nebylo v plánu) a zodpovídání individuálních dotazů.
Vzhledem k tomu, že účastníci kurzu byli i lidé, kteří doposud nepodnikali, je určitě na místě zmínit kroky, které jsem při přípravě kavárny musela zabezpečit, a které možná zavedeným podnikatelům připadají automatické, což jenom potvrzuje různorodost skupiny. Nicméně jsem je následně rozváděla do konkrétních specifik gastropodnikání jako je například statut odpovědné osoby či hygienická opatření. A to, že jsem zmínila další aktivity, které jsou v kavárně prezentovány, považuji za její přirozenou součást, která doplňuje informaci o konceptu kavárny a současně také zcela upřímně popisuje moji snahu o udržení chodu kavárny, která jenom v samotném prodeji kávy na složitějším místě prostě nemá šanci na přežití.
Mrzí mě nespokojenost paní Renaty a pana Jana, kterou vyjádřili ve svém hodnocení. Pokud budou mít při jiné příležitosti cestu do Brna, ráda jim vynahradím prohlídku zázemí kavárny a určitě při té příležitosti dojde i na tu samotnou kávu. :)
Živé téma, zaznělo hodně názorů, které se ale týkají podnikání obecně v jakémkoliv oboru. Ti z účastníků, kteří už trochu prošli procesem podnikání, asi čekali jiný obsah. Místy jsem měl pocit, že jsme si s lektorkou vyměnili role.
O kávě, prostředí a technice okolo její přípravy mnoho nezaznělo, i když připravený šálek mi chutnal stejně, jako skvělé italské víno. Škoda, že nebyl prostor k ochutnávce i něčeho dalšího. Dověděl jsem se něco o bylinkách a chodu e-shopu s minerály. Jenže - bylo tohle ještě o kávě?
Na úvod bych chtěla Markétě moc poděkovat, že tetnto kurz uspořádala a něco takového se mohlo uskutečnit.
Kurz byl pro mě osobně moc přínosný a zajímavý, mohli jsme si během kurzu všechno prohlédnout, vyzkoušet, každá další otázka byla vítána, dozvěděli jsme se nejen o administrativní a finanční náročnosti založení, ale také způsobech spolupráce s jednotlivými partnery, časového plánu, náročnosti personálních či dodavatelsko-odběratelských záležitostí. Během kurzu jsme si mohli sami pod vedením Markéty vyzkoušet přípravu kávy na profesionálním kávovaru, dozvěděli jsme se, že kapučíno je věda a to snad skoro už od výběru mléka :-)
Markéta nám během kurzu vlastně odhalila vše co mohla, mohli jsme nahlédnout tzv. do karet, s čím se musela potýkat a co všechno ji před samotným otevřením kavárny čekalo a ještě čeká.
Markétě moc fandím, a ráda se na ni přijdu podívat do již otevřené kavárny a budu se těšit na její další kurzy, které doufám, bude pořádat pravidelně. Těším se na zážitky a zkušenosti např. z prvních týdnů provozu kavárny.
Ojedinělý a velmi přínosný kurz, hlavně díky lektorce. Takové množství přehledných informací nelze nikde najít.
Odpovídáš či reaguješ na tento komentář:
Dobrý den, bude se tento kurz ještě někdy konat? Děkuji!
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Markéta Soukupová Prima - jen ještě poznámku - máte tam dobu trvání - do 17,99
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětMyslí se tím 18h ? :-)
@Renata Tak kurz je uz vyvesen, muzete se hlasit. Kdyz vezmete i pratele, bude to fajn a vetsi jistota, ze kurz probehne ?. Moc dekuji za zajem a tesim se na Vas.
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Markéta Soukupová Prima, tak dejte vědět. A taky jestli mám ještě shánět další lidi...
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Renata Krasny den, dekuji za Vas komentar. Jedna se o individualni kurz pro uzavrenou skupinu vice lidi, cena je tedy v poradku. Nicmene jsem na zaklade Vaseho podnetu vcera dojednala s prednasejici Evou Ebnerovou, ze zkusime vypsat kurz na nedeli 19.1. v case 15-17 hodin. Nyni ceka kurz ns schvaleni na Naucmese, udelam maximum, aby se naplnil, treba bude vikend pro zajemce vhodnejsi.
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Markéta Soukupová No tak super! pošlu přihlášku pro dva. Na tu ochutnávku olejů jsem koukala a lákala mě moc, asi by to bral i přítel - my to máme ale daleko. Navíc tam teď máte cenu 3 900,- to je asi omyl? :-) Nebylo to 390,- ? Pokud ano, tak mě napadlo, jestli byste ji třeba neudělali hned v tu neděli 19.1.? To bychom měli při jedný cestě a možná bych zkusila i někoho nalákat, aby jel s námi...?
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Renata Krasny vecer, na tema otevreni kavarny jsem kurz usporadala i pro 2 zajemkyne, neuvedomuji si, ze se nekdo prihlasil a kurz se nekonal. Poprve se to stalo u akce Ochutnavky olivovych oleju, ktery se mel konat dnes, kdy se prihlasil pouze jeden zajemce a organizace kurzu vcetne otevirani vzorku oleju a dalsich pochutin neni pro 1 cloveka mozna. Se spoluorganizatorkou akce nas nezajem o akci mrzel. Co se tyka me lednove prednasky, mam i dalsi rezervace mimo Naucmese, kurz se bude konat. Dekuji za Vas zajem a komentar.
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Markéta Soukupová Dobrý den, to je prima, akorát se obávám, jestli se sejde 12 lidí - už jsme si ho jednou zaplatili a pak se nakonec nekonal, tak jsem zbytečně posílala peníze.... :-(
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Renata Krasny vecer, ano, planuji jej v sobotu 18.1., co nejdrive bude vyvesen. Dekuji za Vas zajem. Marketa Soukupova
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět