Zelenina z přírody

Ivana Paukertová

Jsem odborný botanik na volné noze a zajímá mě všechno, co se týká rostlin. Dříve jsem se zabývala těmi léčivými, už devět let se věnuji rostlinám jedlým. Více o lektorovi »

Kurz teď nemá vypsaný termín

Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.

Zelenina. Vždy čerstvá, plná vitamínů a minerálů. A zadarmo. Která že to je? Ta divoká!

Rostliny sbírané v přírodě byly až donedávna zdrojem potravy a v různých částech světa stále ještě jsou. Naši předkové sbírání rostlin v přírodě pokládali za samozřejmé, zatímco my, „moderní lidé“, hážeme dary přírody často z prosté neznalosti neužitečně na kompost.

Ukážu ti, kde a jak tuto zapomenutou zeleninu v přírodě najít, jak ji poznat, co dobrého z ní připravit a ani výživové hodnoty nenecháme stranou. Leckterý „plevel“ má totiž vyšší obsah vitamínu C než tradiční citrón.

V kurzu ti představím několik jedlých druhů, které se dají použít v kuchyni jako hlavní surovina. Budou z těch nejhojnějších, které rostou téměř všude, jejich sběr je většinou rychlý a efektivní a zároveň poskytují řadu vitamínů a minerálů, které nám často ve výživě chybí.

K každému druhu dostaneš tabulku výživových hodnot a recepty. A možná tě překvapí, že divoká zelenina je v řadě případů bohatší na vitamíny a minerály než ta z obchodu.

Na profilovém obrázku kurzu třeba vidíš tradiční levantinský salát fatouch, kde celou jeho polovinu v receptu tvoří šrucha zelná. Dříve se jako zelenina pěstovala i u nás. Merlík bílý je zase oblíbenou zeleninou v Indii, kde se na jídlo i pěstuje, na Youtube se z něho dají najít stovky skvělých receptů. Kokoška se používá v Asii, je součástí kuchyně čínské, korejské a japonské. No a tak dál. Pokračovat můžem na kurzu.

Doprovodné fotky

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.