Základy indického vaření aneb zdravotní aspekty indického stravování
Lenka Janíková
Jmenuji se Lenka. Nejsem extrovertka, ale miluji lidi a neotřelé zážitky, jsem hladová po dobrodružství, neobvyklých setkáních a místech, která znají jen místní Více o lektorovi »
Kurz je individuální
Kurz již navštívilo 69 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣
Poznámka k termínu
Termín je individuální pro skupinku osob 4 účastníků, který se může konat jak u mne doma v Ostravě, tak u účastníka kdekoliv v republice (podmínkou je prostornější vybavená kuchyň, v tomto případě si účtuji i cestovné 2 - 4 Kč/km dle vzdálenosti a kapacita může být až 5 účastníků).
Pod pojmem indická kuchyně si většina z nás představí nehorázně pálivé jídlo, tuny rýže a možná i nepříjemné střevní potíže, které si cestovatelé přivážejí ze svých cest po Indii. Skutečnost je však jiná, indická kuchyně může být mnohem příjemnější, než si dokážeme představit.
2 lidé, 3 roky, 4 návštěvy, 5 měsíců života. Tak nějak bych charakterizovala mé výlety do Indie. Jsem obrovskou milovnicí snad všeho indického. Kořeněné a pikantní jídlo však nesnesu. Dlouho jsem tak indickou kuchyni akceptovala, ale nevyhledávala ji. Později musela řešit jistý zdravotní problém a rozhodla se pro léčbu stravou, namísto konvenčního přístupu západní medicíny. Začala jsem vyhledávat informace a trávila spoustu času pátráním. A srovnávala s indickou kuchyní.
Indická kuchyně není samoúčelná, vše má zde svůj význam. Indická kuchyně totiž vychází z ayurvédské medicíny. A mnohdy splňuje i zásady zdravého stravování podle dalších přístupů, diskutovaných v západních zemích. Tak jsem začala experimentovat s indickou kuchyní. Ale tak, aby vyhovovala i mým citlivým chuťovým potřebám, a můžu říci, že mi velmi zachutnala.
Obsah kurzu:
V úvodu si povíme něco o indické kuchyni:
- jejich zásadách,
- jaké suroviny jsou používány,
- něco o způsobu a významu stolování v Indii,
- zdravotní význam indické kuchyně (jen tak mimochodem víte, že se dá léčit i rýma?),
- zásady kombinace potravin,
- a spoustu dalšího.
Hlavně si spolu uvaříme:
- výroba tradičního indického sýra panýru,
- dhal, aneb luštěnina trochu jinak,
- aloo patta gobhi sabzi - zelí s bramborem opět trochu jinak,
- palak paneer - špenát se sýrem, který jsme si zezačátku vyrobili,
- indický chléb čapatí,
- basmati rýže,
- masala čaj.
A na závěr to vše spolu sníme a vypijeme a bude prostor pro další povídání.
Ráda bych kurz pojala jako povídání, kde si budeme vzájemně vyměňovat informace. Hlavním informátorem sice budu já, ale nevím vše a ráda se obohatím novými poznatky. Při vaření si budeme navzájem pomáhat, jeden nakrájí cibuli, druhý nakrájí zelí, každý si vyrobí (vyformuje a opeče) své placky čapatí, apod. Budeme používat čerstvé suroviny, nic průmyslově vyráběného, žádné plechovky či kupované pasty.
Kdo kurz ocení?
- Fandové všeho indického,
- milovníci všeho "peprného",
- i odpůrci kořeněného jídla přijďte, množství koření přizpůsobím i Vám,
- příznivci zdravého stravování,
- přátelé dobrého jídla a pití
- vegetariáni, příp. vegani, celiaci.
Čím Vás kurz obohatí?
- Dobře a zdravě se najíte,
- naučíte se do budoucna, jak se správně stravovat a kombinovat potraviny,
- umět si vyrobit domácí sýr se vždy hodí,
- dozvíte se o indické kuchyni a vůbec o stravování to, co jste zřejmě ani nevěděli,
- obohatíte svou vegetariánskou/veganskou stravu,
- prožijete příjemné odpoledne.
Co je zahrnuto v ceně kurzu?
- Psaný text s informacemi a recepty,
- pitný režim,
- veškerého jídlo, které si uvaříme.
Navštívit můžete i můj další kurz, který se také týká Indie.
Víš, že Lenka vede také tyto kurzy?
- Do Indie v pohodě aneb realita o Indii - Individuální
- Základní kurz vázání dětí do šátků - Individuální
- Skoncuj s pasivní angličtinou, najeď na aktivní - Individuální
Další zajímavé kurzy
Jak přežít porod se ctí
Jak vydat knihu
Jak si udržovat jazyky
Freediving - podvodní říše na nádech
Praha ,
Jak jezdit úsporně a udržitelně
Praha ,
Nejoblíbenější kurzy tohoto týdne
Tvorba osobní vize - jak žít smysluplněji a víc naplno?
Dětská jóga VI - hrátky pro dětské nožky
Webinář - online ,
Řez ovocných stromů
Brno ,
Jak na obsah jako profesionální kreativci
Praha ,
Zpívejme si
Praha ,
Jednoduché, přehledné vysvětlení postupů k vaření, úprav surovin a používání koření indické kuchyně.
Kurz se mi velice líbil. Chtěla jsem se hlavně dozvědět více o koření v indické kuchyni a způsobu přípravy pokrmů. To se mi splnilo.
Splnil má očekávání, ráda se zúčastním i jiného podobného.
Dokonale připravený se spoustou zajímavých receptů a informací. Hned bych šla znovu :)
Čas, který jsem na kurzu strávila byl velmi přínosný a zajímavý. Průběh kurzu splnil mé očekávání, byl pohodový, domácký kde každý přiložil ruku k dílu a dohromady jsme uvařili výborné a velmi chutné jídlo, které si určitě uvaříme i doma.
Příjemná rodinná atmosféra, spousta zajímavých informací a dobré jídlo k tomu :)
Kurz byl přínosný a doopravdy jsem se něco naučila. Místy ovšem vládl chaos a vlastně jsme nevěděli, co vaříme. Rozhodně si ale odnáším praktickou znalost, což je fajn.
Kurz zajímavý, jak část teoretická, kde zazněly jak zdravotní aspekty, tak vlastní zkušenost s indickou kuchyní, část praktická ještě lepší, hlavně v závěru při konzumaci.
Kurz doporučuji všem, kdo rádi vaří, kdo se chtějí naučit něco nového a ochutnat běžné suroviny (cibule, rajčata, špenát, zelí) v kombinaci s více i méně obvyklým kořením. Úvodní čaj masala je příjemně pikantní, po chvíli už v kuchyni voní koření, nafukování čapati placek nad ohněm působí jako kouzelnický trik, můžete se pokusit jíst dahl s rýží jenom prstama - no prostě kurz je potěšení pro všechny smysly!
Skvělá domácí atmosféra, příjemní lidé a velice hezky vedený kurz - moc jsem si to užila!
Odpovídáš či reaguješ na tento komentář:
Dobrý den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětchtěla bych se zeptat, zda je nabídka kurzu stále aktuální a zda platí, že proběhne v Ostravě.
Ráda bych jej darovala jako vánoční dárek.
Předem děkuji.
Daniela
@Daniela Matroszová Dobry den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětano, kurz je stale platny. Verejne jej otviram mene, ale na pozadavek zajemcu jej stale poradam. Ostrava je stale aktualni :-).
Lenka
Dobrý den. Koná se zítřejší kurz. Akde se koná. Dekuji
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Hanka Dobry den Hanko,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětbohuzel nekona. Ale bude se konat nedelni kurz pro nevegetariany a tento zakladni pak za 2 tydny 21.3. Jste na oba srdecne zvana :-)
Lenka
Dobrý den, ráda bych 2 osoby přihlásila na individuální kurz indického vaření. Chtěla bych se Vás zeptat, zda jde kurz přizpůsobit - zkombinovat nabízené kurzy (např. indický chléb, omáčka s masem, ... ?) Děkuji Vám za odpověď a přeji Vám hezký den.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětS pozdravem Hanušová
@Jiří Hanuš Dobry den, dekuji za dotaz. Urcite se muzeme domluvit na ruznych kombinacich jidel na kurzu, neni problem ?. Kurz si muzete objednat a dat mi vedet podrobnosti o vasich preferencich a je pak treba se s predstihem domluvit na terminu.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDekuji a budu se tesit ?
Lenka