Základy indického vaření aneb zdravotní aspekty indického stravování

887qn6by66k-img-3715-5.jpg

Lenka Janíková

Jmenuji se Lenka. Nejsem extrovertka, ale miluji lidi a neotřelé zážitky, jsem hladová po dobrodružství, neobvyklých setkáních a místech, která znají jen místní Více o lektorovi »

887qn6by66k-img-3715-5.jpg

Lenka Janíková

Jmenuji se Lenka. Nejsem extrovertka, ale miluji lidi a neotřelé zážitky, jsem hladová po dobrodružství, neobvyklých setkáních a místech, která znají jen místní Více o lektorovi »

887qn6by66k-img-3715-5.jpg

Lenka Janíková

Jmenuji se Lenka. Nejsem extrovertka, ale miluji lidi a neotřelé zážitky, jsem hladová po dobrodružství, neobvyklých setkáních a místech, která znají jen místní Více o lektorovi »

6247680-4-indian-food.jpg
B. Nikodéma 4477/11, Ostrava (mapa)

Kurz je individuální

B. Nikodéma 4477/11, Ostrava (mapa)

Kurz je individuální

Kurzu se již zúčastnili

Nevyhovuje ti vypsaný termín?

Nech nám svůj e-mail – dáme ti obratem vědět, jakmile lektor vypíše další nové termíny.

Kurz již navštívilo 69 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣

Poznámka k termínu

Termín je individuální pro skupinku osob 4 účastníků, který se může konat jak u mne doma v Ostravě, tak u účastníka kdekoliv v republice (podmínkou je prostornější vybavená kuchyň, v tomto případě si účtuji i cestovné 2 - 4 Kč/km dle vzdálenosti a kapacita může být až 5 účastníků).

Poznámka k termínu

Termín je individuální pro 3 účastníky, který se může konat jak u mne doma v Ostravě, tak u účastníka kdekoliv v republice (podmínkou je prostornější vybavená kuchyň, v tomto případě si účtuji i cestovné 3 - 5 Kč/km dle vzdálenosti).

Pod pojmem indická kuchyně si většina z nás představí nehorázně pálivé jídlo, tuny rýže a možná i nepříjemné střevní potíže, které si cestovatelé přivážejí ze svých cest po Indii. Skutečnost je však jiná, indická kuchyně může být mnohem příjemnější, než si dokážeme představit.

2 lidé, 3 roky, 4 návštěvy, 5 měsíců života. Tak nějak bych charakterizovala mé výlety do Indie. Jsem obrovskou milovnicí snad všeho indického. Kořeněné a pikantní jídlo však nesnesu. Dlouho jsem tak indickou kuchyni akceptovala, ale nevyhledávala ji. Později musela řešit jistý zdravotní problém a rozhodla se pro léčbu stravou, namísto konvenčního přístupu západní medicíny. Začala jsem vyhledávat informace a trávila spoustu času pátráním. A srovnávala s indickou kuchyní.

Indická kuchyně není samoúčelná, vše má zde svůj význam. Indická kuchyně totiž vychází z ayurvédské medicíny. A mnohdy splňuje i zásady zdravého stravování podle dalších přístupů, diskutovaných v západních zemích. Tak jsem začala experimentovat s indickou kuchyní. Ale tak, aby vyhovovala i mým citlivým chuťovým potřebám, a můžu říci, že mi velmi zachutnala.

Obsah kurzu:

V úvodu si povíme něco o indické kuchyni:

  • jejich zásadách,
  • jaké suroviny jsou používány,
  • něco o způsobu a významu stolování v Indii,
  • zdravotní význam indické kuchyně (jen tak mimochodem víte, že se dá léčit i rýma?),
  • zásady kombinace potravin,
  • a spoustu dalšího.

Hlavně si spolu uvaříme:

  • výroba tradičního indického sýra panýru,
  • dhal, aneb luštěnina trochu jinak,
  • aloo patta gobhi sabzi - zelí s bramborem opět trochu jinak,
  • palak paneer - špenát se sýrem, který jsme si zezačátku vyrobili,
  • indický chléb čapatí,
  • basmati rýže,
  • masala čaj.

A na závěr to vše spolu sníme a vypijeme a bude prostor pro další povídání.

Ráda bych kurz pojala jako povídání, kde si budeme vzájemně vyměňovat informace. Hlavním informátorem sice budu já, ale nevím vše a ráda se obohatím novými poznatky. Při vaření si budeme navzájem pomáhat, jeden nakrájí cibuli, druhý nakrájí zelí, každý si vyrobí (vyformuje a opeče) své placky čapatí, apod. Budeme používat čerstvé suroviny, nic průmyslově vyráběného, žádné plechovky či kupované pasty.

Kdo kurz ocení?

  • Fandové všeho indického,
  • milovníci všeho "peprného",
  • i odpůrci kořeněného jídla přijďte, množství koření přizpůsobím i Vám,
  • příznivci zdravého stravování,
  • přátelé dobrého jídla a pití
  • vegetariáni, příp. vegani, celiaci.

Čím Vás kurz obohatí?

  • Dobře a zdravě se najíte,
  • naučíte se do budoucna, jak se správně stravovat a kombinovat potraviny,
  • umět si vyrobit domácí sýr se vždy hodí,
  • dozvíte se o indické kuchyni a vůbec o stravování to, co jste zřejmě ani nevěděli,
  • obohatíte svou vegetariánskou/veganskou stravu,
  • prožijete příjemné odpoledne.

Co je zahrnuto v ceně kurzu?

  • Psaný text s informacemi a recepty,
  • pitný režim,
  • veškerého jídlo, které si uvaříme.

Navštívit můžete i můj další kurz, který se také týká Indie.

Víš, že Lenka vede také tyto kurzy?

Víš, že Lenka vede také tyto kurzy?

Víš, že Lenka vede také tyto kurzy?

Doprovodné fotky

  • 4562890-images-1.jpg
  • 9588950-palak-paneer-corn-pulao.jpg
  • 1531110-images.jpg
  • 8853070-images-2.jpg

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.