Základy indického vaření aneb zdravotní aspekty indického stravování

Lenka Janíková
Jmenuji se Lenka. Nejsem extrovertka, ale miluji lidi a neotřelé zážitky, jsem hladová po dobrodružství, neobvyklých setkáních a místech, která znají jen místní Více o lektorovi »

Kurz je individuální
Kurz již navštívilo 70 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣
Poznámka k termínu
Termín je individuální pro skupinku osob 4 účastníků, který se může konat jak u mne doma v Ostravě, tak u účastníka kdekoliv v republice (podmínkou je prostornější vybavená kuchyň, v tomto případě si účtuji i cestovné 2 - 4 Kč/km dle vzdálenosti a kapacita může být až 5 účastníků).
Pod pojmem indická kuchyně si většina z nás představí nehorázně pálivé jídlo, tuny rýže a možná i nepříjemné střevní potíže, které si cestovatelé přivážejí ze svých cest po Indii. Skutečnost je však jiná, indická kuchyně může být mnohem příjemnější, než si dokážeme představit.
2 lidé, 3 roky, 4 návštěvy, 5 měsíců života. Tak nějak bych charakterizovala mé výlety do Indie. Jsem obrovskou milovnicí snad všeho indického. Kořeněné a pikantní jídlo však nesnesu. Dlouho jsem tak indickou kuchyni akceptovala, ale nevyhledávala ji. Později musela řešit jistý zdravotní problém a rozhodla se pro léčbu stravou, namísto konvenčního přístupu západní medicíny. Začala jsem vyhledávat informace a trávila spoustu času pátráním. A srovnávala s indickou kuchyní.
Indická kuchyně není samoúčelná, vše má zde svůj význam. Indická kuchyně totiž vychází z ayurvédské medicíny. A mnohdy splňuje i zásady zdravého stravování podle dalších přístupů, diskutovaných v západních zemích. Tak jsem začala experimentovat s indickou kuchyní. Ale tak, aby vyhovovala i mým citlivým chuťovým potřebám, a můžu říci, že mi velmi zachutnala.
Obsah kurzu:
V úvodu si povíme něco o indické kuchyni:
- jejich zásadách,
- jaké suroviny jsou používány,
- něco o způsobu a významu stolování v Indii,
- zdravotní význam indické kuchyně (jen tak mimochodem víte, že se dá léčit i rýma?),
- zásady kombinace potravin,
- a spoustu dalšího.
Hlavně si spolu uvaříme:
- výroba tradičního indického sýra panýru,
- dhal, aneb luštěnina trochu jinak,
- aloo patta gobhi sabzi - zelí s bramborem opět trochu jinak,
- palak paneer - špenát se sýrem, který jsme si zezačátku vyrobili,
- indický chléb čapatí,
- basmati rýže,
- masala čaj.
A na závěr to vše spolu sníme a vypijeme a bude prostor pro další povídání.
Ráda bych kurz pojala jako povídání, kde si budeme vzájemně vyměňovat informace. Hlavním informátorem sice budu já, ale nevím vše a ráda se obohatím novými poznatky. Při vaření si budeme navzájem pomáhat, jeden nakrájí cibuli, druhý nakrájí zelí, každý si vyrobí (vyformuje a opeče) své placky čapatí, apod. Budeme používat čerstvé suroviny, nic průmyslově vyráběného, žádné plechovky či kupované pasty.
Kdo kurz ocení?
- Fandové všeho indického,
- milovníci všeho "peprného",
- i odpůrci kořeněného jídla přijďte, množství koření přizpůsobím i Vám,
- příznivci zdravého stravování,
- přátelé dobrého jídla a pití
- vegetariáni, příp. vegani, celiaci.
Čím Vás kurz obohatí?
- Dobře a zdravě se najíte,
- naučíte se do budoucna, jak se správně stravovat a kombinovat potraviny,
- umět si vyrobit domácí sýr se vždy hodí,
- dozvíte se o indické kuchyni a vůbec o stravování to, co jste zřejmě ani nevěděli,
- obohatíte svou vegetariánskou/veganskou stravu,
- prožijete příjemné odpoledne.
Co je zahrnuto v ceně kurzu?
- Psaný text s informacemi a recepty,
- pitný režim,
- veškerého jídlo, které si uvaříme.
Navštívit můžete i můj další kurz, který se také týká Indie.
Víš, že Lenka vede také tyto kurzy?
- Do Indie v pohodě aneb realita o Indii - Individuální
- Základní kurz vázání dětí do šátků - Individuální
- Skoncuj s pasivní angličtinou, najeď na aktivní - Individuální
Další zajímavé kurzy

Jak přežít porod se ctí

Jak vydat knihu

Jak si udržovat jazyky

Jak na pojištění

Watch'n'learn: Praktická AJ I díl
Nejoblíbenější kurzy tohoto týdne

Objevte Bitcoin (pro úplné začátečníky)
Brno ,

BRAND JE MRKEV: budování značek prakticky & účelně
Praha ,

Osobní produktivita
Praha ,

Módní workshop; Sama sobě stylistkou
Praha ,

Štípaná mozaika
Praha ,
Pěkně vedený
Jednoduché, přehledné vysvětlení postupů k vaření, úprav surovin a používání koření indické kuchyně.
Kurz se mi velice líbil. Chtěla jsem se hlavně dozvědět více o koření v indické kuchyni a způsobu přípravy pokrmů. To se mi splnilo.
Splnil má očekávání, ráda se zúčastním i jiného podobného.
Dokonale připravený se spoustou zajímavých receptů a informací. Hned bych šla znovu :)
Čas, který jsem na kurzu strávila byl velmi přínosný a zajímavý. Průběh kurzu splnil mé očekávání, byl pohodový, domácký kde každý přiložil ruku k dílu a dohromady jsme uvařili výborné a velmi chutné jídlo, které si určitě uvaříme i doma.
Příjemná rodinná atmosféra, spousta zajímavých informací a dobré jídlo k tomu :)
Kurz byl přínosný a doopravdy jsem se něco naučila. Místy ovšem vládl chaos a vlastně jsme nevěděli, co vaříme. Rozhodně si ale odnáším praktickou znalost, což je fajn.
Kurz zajímavý, jak část teoretická, kde zazněly jak zdravotní aspekty, tak vlastní zkušenost s indickou kuchyní, část praktická ještě lepší, hlavně v závěru při konzumaci.
Kurz doporučuji všem, kdo rádi vaří, kdo se chtějí naučit něco nového a ochutnat běžné suroviny (cibule, rajčata, špenát, zelí) v kombinaci s více i méně obvyklým kořením. Úvodní čaj masala je příjemně pikantní, po chvíli už v kuchyni voní koření, nafukování čapati placek nad ohněm působí jako kouzelnický trik, můžete se pokusit jíst dahl s rýží jenom prstama - no prostě kurz je potěšení pro všechny smysly!
Skvělá domácí atmosféra, příjemní lidé a velice hezky vedený kurz - moc jsem si to užila!
Super
Kurz byl pro mne velkým přínosem, dozvěděla jsem se všechny důležité informace a možnost si jídla i připravit je neocenitelná.
Kurz se mi velice líbil a inspiroval mě :-)!
Výborný úvod do indické vegetariánské kuchyně. Překvapilo mě, že jídla mají silnou chuť pouze za použití zeleniny a koření.
Přínosny
Moc se mi líbil
Kurz bych hodnotil pouze pozitivně, ukázal mi jak začít s indickou kuchyní, bohatou škálu chutí a vúní a hlavně zábavnou formou jsem si to užil. Děkuji
Líbilo se mi společné vaření, setkání a nakonec vychutnání teamové práce :) Jídlo bylo výborné a přišlo mi hodně fajn, že se kurz konal v domácím prostředí.
Kurz byl naprosto úžasný, příjemná atmosféra domácího prostředí, jídlo výborné. Pohodová příprava s podrobným vysvětlováním po celou dobu trvání. Sešli se fajn účastníci, takže jsme si vyměnili zkušenosti a zážitky nejen stran indické kuchyně.
Zajímavá a chutná jídla, příjemná atmosféra při přípravě.
Bylo to příjemně strávené odpoledne a večer. Vaření i informace byly pro mě zajímavé a přínosné.
Líbilo se mi to
Indická kuchyně zdaleka není to, co jíme v indických restauracích. Jsem ráda, že jsem měla možnost vyzkoušet (výborná!) jídla, která si Indové vaří doma. Otevřelo mi to další možnosti, jak zdravě nahlížet na stravování. Navíc velmi oceňuji příjemné domácí prostředí a ochotu zodpovídat veškeré dotazy ohledně Indie a také stravování obecně.
Dobrý, jídlo chutné, bylo ho dost.
Odpovídáš či reaguješ na tento komentář:
Dobrý den, hledám zajímavá jídla pro nízkobílkovinovou dietu při genetické poruše fenylketonurii, už delší dobu uvažuji o ajurvédském kurzu stravování. Obsah Vašeho kurzu se mi velmi líbí, ale Ostrava je na druhém konci ĆR, neuvažujete o online kurzu. Děkuji
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Petra Vodenková Dobrý den a děkuji za dotaz. Bohužel o online kurzu vaření neuvažuji. Bylo by to technicky pro mě velice náročné a své kurzy mívám také hodně zážitkové. Ale napadá mě jiné alternativní řešení, pokud se můžeme spojit i jinak.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětLenka
Dobrý den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětchtěla bych se zeptat, zda je nabídka kurzu stále aktuální a zda platí, že proběhne v Ostravě.
Ráda bych jej darovala jako vánoční dárek.
Předem děkuji.
Daniela
@Daniela Matroszová Dobry den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětano, kurz je stale platny. Verejne jej otviram mene, ale na pozadavek zajemcu jej stale poradam. Ostrava je stale aktualni :-).
Lenka
Dobrý den. Koná se zítřejší kurz. Akde se koná. Dekuji
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Hanka Dobry den Hanko,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětbohuzel nekona. Ale bude se konat nedelni kurz pro nevegetariany a tento zakladni pak za 2 tydny 21.3. Jste na oba srdecne zvana :-)
Lenka
Dobrý den, ráda bych 2 osoby přihlásila na individuální kurz indického vaření. Chtěla bych se Vás zeptat, zda jde kurz přizpůsobit - zkombinovat nabízené kurzy (např. indický chléb, omáčka s masem, ... ?) Děkuji Vám za odpověď a přeji Vám hezký den.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětS pozdravem Hanušová
@Jiří Hanuš Dobry den, dekuji za dotaz. Urcite se muzeme domluvit na ruznych kombinacich jidel na kurzu, neni problem ?. Kurz si muzete objednat a dat mi vedet podrobnosti o vasich preferencich a je pak treba se s predstihem domluvit na terminu.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDekuji a budu se tesit ?
Lenka