Veganské vaření - rostlinné sýry, jogurty a mléka
Pavel Ovesný
Miluju život na volné noze. A právě pro freelancery tvořím weby, pomáham s obsahovým marketingem i samotným podnikáním. Píšu články o veganství pro vlastní web Více o lektorovi »
Kurz teď nemá vypsaný termín
Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.
Nemůžete ze zdravotních důvodů konzumovat mléčné produkty? Nebo jste se jich vzdali z etických pohnůtek? Pak je kurz Rostlinných alternativ mléčných výrobků určený právě vám. Jeho cílem je ukázat vám principy a možnosti, jak v běžných podmínkách kuchyně připravit rostlinná mléka, smetanu, jogurty, tvaroh nebo sýry. Nesnažím se za každou cenu napodobovat tvary a chutě produktů z živočišného mléka. Snažím se představit ořechy a semena jako celistvé potraviny, které mají své vlastní jedinečné kvality, a tohle je jeden ze způsobů, jak jejich cenné živiny zařadit pravidelně do jídelníčku.
Nemůžete ze zdravotních důvodů konzumovat mléčné produkty? Nebo jste se jich vzdali z etických pohnůtek? Pak je kurz Rostlinných alternativ mléčných výrobků určený právě vám. Jeho cílem je ukázat vám principy a možnosti, jak v běžných podmínkách kuchyně připravit rostlinná mléka, smetanu, jogurty, tvaroh nebo sýry. Nesnažím se za každou cenu napodobovat tvary a chutě produktů z živočišného mléka. Snažím se představit ořechy a semena jako celistvé potraviny, které mají své vlastní jedinečné kvality, a tohle je jeden ze způsobů, jak jejich cenné živiny zařadit pravidelně do jídelníčku.
Na co se můžete těšit?
- Ochutnáme několik druhů rostlinných mlék (včetně smetany) a prozradím vám pokročilejší tipy na jejich přípravu (především u těch obilných).
- Vyzkoušíme si několik postupů výroby domácích rostlinných jogurtů v podmínkách běžné kuchyně.
- Prozradím vám, jak si vyrobit rostlinný kefír.
- Připravíme si různé druhy mazacích, sypkých i pevnějších "sýrů" z oříšků a semínek, včetně fermentovaných. Ty se narozdíl od většiny kupovaných škrobo-tukových "amarounů" mohou pochlubit i výbornými chuťovými a nutričními vlastnostmi.
- Ukážeme si, jak si připravit veganský tvaroh a máslo.
- Uvaříme si také krémovou polévku s domácí rostlinnou smetanou nebo "sýrovou" omáčku na těstoviny.
- Domů si odnesete nejen vzorky pro své blízké, ale také e-book se všemi postupy, fílgy a také recepty, jak vaše výtvory ještě pestřeji zužitkovat
Proč na kurz vyrazit?
- během více než 5 hodin se dozvíte rozsáhlé zkušenosti, jak vyrobit rostlinné alternativy k mléku a mléčným výrobkům (sýry, jogurty, tvaroh...)
- získáte inspiraci pro vlastní experimentování a také vás upozorním na slepé uličky, které už jsem vymetl já
- trápí vás množství obalů, které se vyhodí? domácí výrobou ušetříte přírodu, peníze a při chytré volbě surovin a lepším plánování to ani nezabere mnoho času
- potkáváme se v malé skupince (5-6 lidí) v domácím prostředí staré vily, kde se rychle skamarádí i plašší introverti
Komu je kurz určený?
- zájemcům o veganství, kteří chtějí vyloučit z etických důvodů mléčné výrobky
- osobám s alergií či intolerancí laktózy či mléčné bílkoviny
- těm, kteří se zajímají o nové suroviny, chutě, pestré a zdravé stravování, bez ohledu na životní či výživový směr
- tento kurz není přímo vhodný pro osoby s intolerancí či alergií na lepek, ale po domluvě předem je možné na bezlepkový upravit (jde o výběr přílohového pečiva a těstovin)
Jak se vám na kurzu líbí
"Jedinečný kurz nejen náplní, ale i podáním a zasazením do příjemného prostředí. Neučíte se top kulinářskému umění, ale vaření využitelném v každodenním životě. Jednoduché recepty, rychlé a z dostupných surovin. Pavel vám poradí s tipy a triky, jak se vyvarovat omylů, které sám už eliminoval. Ani po týdnu vás nadšení nepustí a svrbí vás ruce hned vše vyzkoušet." Pavla Králíková
"Dozvěděla jsem se spoustu nových informací a je to pro mě velká inspirace, jak obohatit svůj dosavadní jídelníček. Velkou výhodu vidím v tom, že jsme mohli spoustu výrobků ochutnat. Kurz určitě doporučuju." Martina Jašíková
"Byla to má první zkušenost s kurzem vaření a s radostí mohu říct, že naplnil a předčil mé očekávání. Byl jednoduše strukturovaný, a tak bylo snadné vše pochytit a získat mnoho inspirace k domácímu tvoření. Velmi jsem ocenila prostředí a atmosféru celého kurzu, která byla uvolněná a přátelská. Jsem nadšená za mnoho tipů, které jsme dostali a praktické informace, které, věřím opravdu poslouží." Pavla Vajglová
"Odnáším si do běžného vaření zajímavé recepty a rozhodně zařadím získané zkušenosti do jídelníčku mé rodiny. Hledáte-li tipy, jak změnit jídelníček či hledáte-li alternativy k mléku, pak vám mohu tento kurz jen doporučit." Hana Koutová
Dozvěděla jsem se hodně věcí co jsem potřebovala a to i nad rámec kursu.
Kurz byl pro mě velmi přínosný. Odnáším si do běžného vaření zajímavé recepty. Rozhodně zařazuji získané zkušenosti do jídelníčku mé rodiny. Kdo hledá tipy, jak změnit jídelníček či hledá alternativy mléka,mohu tento kurz jen doporučit.
S kurzem jsem byla velmi spokojená, splnil moje očekávání.
Odpovídáš či reaguješ na tento komentář: