Veganské vaření - rostlinné sýry, jogurty a mléka

611dcq9a29c-img-0084.jpg

Pavel Ovesný

Miluju život na volné noze. A právě pro freelancery tvořím weby, pomáham s obsahovým marketingem i samotným podnikáním. Píšu články o veganství pro vlastní web Více o lektorovi »

4pebyw4oze3-alternativy-mleka.jpg

Kurz teď nemá vypsaný termín

Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.

Nemůžete ze zdravotních důvodů konzumovat mléčné produkty? Nebo jste se jich vzdali z etických pohnůtek? Pak je kurz Rostlinných alternativ mléčných výrobků určený právě vám. Jeho cílem je ukázat vám principy a možnosti, jak v běžných podmínkách kuchyně připravit rostlinná mléka, smetanu, jogurty, tvaroh nebo sýry. Nesnažím se za každou cenu napodobovat tvary a chutě produktů z živočišného mléka. Snažím se představit ořechy a semena jako celistvé potraviny, které mají své vlastní jedinečné kvality, a tohle je jeden ze způsobů, jak jejich cenné živiny zařadit pravidelně do jídelníčku.

Nemůžete ze zdravotních důvodů konzumovat mléčné produkty? Nebo jste se jich vzdali z etických pohnůtek? Pak je kurz Rostlinných alternativ mléčných výrobků určený právě vám. Jeho cílem je ukázat vám principy a možnosti, jak v běžných podmínkách kuchyně připravit rostlinná mléka, smetanu, jogurty, tvaroh nebo sýry. Nesnažím se za každou cenu napodobovat tvary a chutě produktů z živočišného mléka. Snažím se představit ořechy a semena jako celistvé potraviny, které mají své vlastní jedinečné kvality, a tohle je jeden ze způsobů, jak jejich cenné živiny zařadit pravidelně do jídelníčku.

Na co se můžete těšit?

  • Ochutnáme několik druhů rostlinných mlék (včetně smetany) a prozradím vám pokročilejší tipy na jejich přípravu (především u těch obilných).
  • Vyzkoušíme si několik postupů výroby domácích rostlinných jogurtů v podmínkách běžné kuchyně.
  • Prozradím vám, jak si vyrobit rostlinný kefír.
  • Připravíme si různé druhy mazacích, sypkých i pevnějších "sýrů" z oříšků a semínek, včetně fermentovaných. Ty se narozdíl od většiny kupovaných škrobo-tukových "amarounů" mohou pochlubit i výbornými chuťovými a nutričními vlastnostmi.
  • Ukážeme si, jak si připravit veganský tvaroh a máslo.
  • Uvaříme si také krémovou polévku s domácí rostlinnou smetanou nebo "sýrovou" omáčku na těstoviny.
  • Domů si odnesete nejen vzorky pro své blízké, ale také e-book se všemi postupy, fílgy a také recepty, jak vaše výtvory ještě pestřeji zužitkovat

Proč na kurz vyrazit?

  • během více než 5 hodin se dozvíte rozsáhlé zkušenosti, jak vyrobit rostlinné alternativy k mléku a mléčným výrobkům (sýry, jogurty, tvaroh...)
  • získáte inspiraci pro vlastní experimentování a také vás upozorním na slepé uličky, které už jsem vymetl já
  • trápí vás množství obalů, které se vyhodí? domácí výrobou ušetříte přírodu, peníze a při chytré volbě surovin a lepším plánování to ani nezabere mnoho času
  • potkáváme se v malé skupince (5-6 lidí) v domácím prostředí staré vily, kde se rychle skamarádí i plašší introverti

Komu je kurz určený?

  • zájemcům o veganství, kteří chtějí vyloučit z etických důvodů mléčné výrobky
  • osobám s alergií či intolerancí laktózy či mléčné bílkoviny
  • těm, kteří se zajímají o nové suroviny, chutě, pestré a zdravé stravování, bez ohledu na životní či výživový směr
  • tento kurz není přímo vhodný pro osoby s intolerancí či alergií na lepek, ale po domluvě předem je možné na bezlepkový upravit (jde o výběr přílohového pečiva a těstovin)

Jak se vám na kurzu líbí

"Jedinečný kurz nejen náplní, ale i podáním a zasazením do příjemného prostředí. Neučíte se top kulinářskému umění, ale vaření využitelném v každodenním životě. Jednoduché recepty, rychlé a z dostupných surovin. Pavel vám poradí s tipy a triky, jak se vyvarovat omylů, které sám už eliminoval. Ani po týdnu vás nadšení nepustí a svrbí vás ruce hned vše vyzkoušet." Pavla Králíková

"Dozvěděla jsem se spoustu nových informací a je to pro mě velká inspirace, jak obohatit svůj dosavadní jídelníček. Velkou výhodu vidím v tom, že jsme mohli spoustu výrobků ochutnat. Kurz určitě doporučuju." Martina Jašíková

"Byla to má první zkušenost s kurzem vaření a s radostí mohu říct, že naplnil a předčil mé očekávání. Byl jednoduše strukturovaný, a tak bylo snadné vše pochytit a získat mnoho inspirace k domácímu tvoření. Velmi jsem ocenila prostředí a atmosféru celého kurzu, která byla uvolněná a přátelská. Jsem nadšená za mnoho tipů, které jsme dostali a praktické informace, které, věřím opravdu poslouží." Pavla Vajglová

"Odnáším si do běžného vaření zajímavé recepty a rozhodně zařadím získané zkušenosti do jídelníčku mé rodiny. Hledáte-li tipy, jak změnit jídelníček či hledáte-li alternativy k mléku, pak vám mohu tento kurz jen doporučit." Hana Koutová

Doprovodné fotky

  • 2ghq0semvds-mozzarella.jpg
  • 5q6rrfq09bf-sezam-tofu.jpg
  • 3rjgt5vxj2u-kesu-rys.jpg

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.