Jedlé rostliny – vaše vycházka s mým virtuálním já
Ivana Paukertová
Jsem odborný botanik na volné noze a zajímá mě všechno, co se týká rostlin. Dříve jsem se zabývala těmi léčivými, už devět let se věnuji rostlinám jedlým. Více o lektorovi »
Kurz teď nemá vypsaný termín
Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.
Jak to celé bude probíhat? Jednoduše:
Půjdete na vycházku tam, kde budete chtít hledat jedlé rostliny. Doma, na chalupě, na výletě.... Prostě všude po zemích českých a slovenských.
Budete rostliny fotit a posílat na můj mail. Já budu s vámi virtuálně – budu sedět doma u stroje a určovat úplně všechno, co nafotíte a pošlete. Ke každé jedlé rostlině, kterou najdete, dostanete informace, jak s ní zacházet v kuchyni a s čím se dá zaměnit. Také dostanete pár receptů, možná i nějakou tu historii a obsah vitamínů nebo minerálů. Takže to nebude úplně klasický webinář.
Výborná volba pro ty, kteří nemají čas jezdit za mnou do Brna.
Jo, a ještě, jestli nevěříš, že můžeš v únoru něco najít, tak se mrkni sem.
Další zajímavé kurzy
Individuální pravidelný kurz tvůrčího psaní – začátečníci
Webinář - online ,
Nejvyšší čas na úKLID a jak na to
Webinář - online ,
7 tipů, jak zatočit s únavou
Ovládněte šicí stroj – kurz šití (především) pro muže
Praha ,
Individuální kurz režie a dramaturgie (včetně přípravy na přijímací zkoušky)
Webinář - online ,
Jedním slovem: výborné.
Jednou větou: pokud si nejste jistí, jestli má smysl učit se něco o jedlých rostlinách, tak tohle je ten pravý úvod.
Nešlo o můj první kurz s Ivanou; čestné prvenství náleží trochu drsnějšímu „Nasbírej za 24 hodin svoji denní spotřebu kalorií.“ Slib tehdy v podstatě zněl: „Je jedno, jak se vyznáte nebo nevyznáte v rostlinách, já vám ukážu, jak se ve vašem prostředí efektivně uživit sběrem.“ To je vzhledem k mojí spotřebě kalorií velmi odvážná nabídka, ale jak se ukázalo, správný lektor to skutečně naučit dovede. A když vás lektor za dva dny naučí něco, co pokládáte za nemožné, tak mu věříte, že se ve svojí branži vyzná.
Tato naučná procházka je odlehčená verze, která ukáže, kolik toho kolem roste k jídlu. Ne nutně kvůli tomu, aby se člověk najedl čistě z přírodních zdrojů, ale pro zpestření, zábavu, chuť... je příjemné občas jít pro špenát do lesa místo do mrazáku. Tajemství totiž není jen v poznání „Co to tady kruci roste? Otráví mě to nebo ne?“, na to člověku koneckonců většinou stačí příručka nebo Flora Incognita. Je potřeba vědět, co z které rostliny utrhnout, jak to upravit (aby to chutnalo slušně), čím to doplnit (nebo kolik toho můžu sníst), na jakou záměnu rostlin dát pozor... to vše jsem dostal v úhledně upraveném balíčku, doslova na víčku ešusu... totiž stříbrném podnose. Na obou kurzech, takže náhoda to nebude.
Je velmi málo kurzů, ke kterým nemám připomínky, ale tenhle mezi ně patří.
Reakce lektora: Díky. Musim ovšem dodat, že zrovna tvůj přístup, tvůj "tah na branku" je obdivuhodný.
Odpovídáš či reaguješ na tento komentář: