Banica - slaný koláč z Balkánu

20140608-230504-banica.jpg

Kurz teď nemá vypsaný termín

Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.

Banica je tradiční bulharský slaný koláč, který se připravuje z listového těsta (bulharského typu), (balkánského) sýru, mléka, jogurtu a vajec. Banica se může servírovat jako snídané, večere nebo svačina. Jakmile se ji naučíte dělat, stane se vaším nejoblíbenějším jídlem. Často jí přepravuji, když "neočekávaně" přijdou kamarádi na večeři, což se u nás stává docela často.

Banica se připravuje snadno a rychle, proto je také dobrá volba, když chystáte nějakou party nebo rodinný svátek. V Bulharsku se banica peče taky první den v novém roce. Dávají se do ní "kasmeti" - malá přáníčka o štěstí, zdraví, lásce, putování atd. pro celou rodinu. Věří se, že přáníčko, který si člověk vylosuje, ho bude pronásledovat celý rok. A z mojí zkušenosti vám můžu potvrdit, že je to opravdu tak ;). 

V průběhu kurzu si připravíme a upečeme dva druhy banic:

  1. Obyčejnou banicu se sýrem
  2. "Vita banicu" se špenátem.

A než se banice ochladí a vy si je odnesete domů, napijeme se ajranu (osvěžující jogurtový nápoj) a přestavíme se Lactobacillus bulgaricus, popovídáme si o Bulharsku, vaření a o tom, proč je jogurt tak zdravý.

V ceně kursu jsou veškeré suroviny a nápoje.

Přihlašte se a budu se na vás těšit.

Doprovodné fotky

  • 20140608-230503-banica2.jpg
  • 20140608-230504-pekac.jpg

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.