Workshop Včelaření bez hranic
Jakub Vaněk
Vedoucí Ekocentra Huslík, které vzniklo v roce 2015 a je součástí Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Polabí. Hlavním zaměřením ekocentra je Více o lektorovi »
Kurz teď nemá vypsaný termín
Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.
Včelaření se v ČR i ve světě rozvíjí v mnoha podobách lišících se stylem chovu, úlovými systémy, místním klimatem i přístupem včelařů. Společným jmenovatelem chovu včely medonosné však stále zůstává zdraví a vitalita včel.
Jak můžeme včely v naší krajině podpořit - jako včelaři, zemědělci nebo majitelé zahrad?
Prozkoumáme život volně žijících včelstev, od kterých načerpáme inspiraci pro naši chovatelskou praxi. Zapojíme mysl i tělo v praktických cvičeních, při prohlídkách včelstev i zahradních prvků. Dozvíte se jak včelařit s roztočem Varroa, tlumit varroózu organickými prostředky a ozdravovat včely zootechnickými postupy.
Pro koho
Akce je zejména pro včelaře,
- kteří se o svá včelstva už nějakou dobu starají a hledají odpovědi na svá neustále se objevující "proč"?
- kteří mají zájem dále prohlubovat své znalosti o včele jako zástupkyni z říše hmyzu a včelstvu jako superorganismu.
- kteří chtějí poznávat rozmanité styly včelaření a načerpat inspiraci z našich krajů i ze zahraničí.
- s otevřenou myslí i srdcem, kteří chtějí svá včelstva i okolní krajinu v rámci svých možností maximálně podporovat.
O lektorovi:
Workshop pořádá Ekocentrum Huslík, lektorem bude Jaroslav Bajko.
Jaroslav Bajko se věnuje vzdělávání v oblastech krajinné a systémové ekologie, organickému pěstování a permakulturnímu designu z čehož nejvíce disciplínám přirozeného včelaření, horkého kompostování, regenerace půdy a zvelebování krajiny výsadbami stromů a keřů pro opylovatele. V rámci rodinného hospodářství pečuje o 4 ha polností, zahrad a dvě včelnice. V letech 2014–2018 absolvoval celkem třináctiměsíční stáž v Austrálii pod vedením profesionálního včelaře a lektora Timothyho Malfroye, průkopníka přirozeného včelaření v Austrálii a chovatele v úlech Warré.
Plánovaný časový harmonogram
sobota 8—9h, registrace
Přijďte včas, projděte se po zahradě, vyčistěte si hlavu, prohlédněte si naší včelí knihovnu, nabídněte si kávu/čaj/vodu, nalaďte se.
sobota 9—10:30, seznámení, úvod formou aktivit
Představení lektorů a průběhu kurzu
Evoluční vývoj a základy biologie včely medonosné
Styly včelaření a úlové systémy
sobota okolo 10:30, krátká pauza, občerstvení
sobota 10:30—12h, trocha teorie
Nemoci a škůdci včely medonosné
Způsoby ošetřování včelstev
sobota 12—13h, společný oběd
sobota 13:00—17:30, praxe na včelnici (v průběhu krátká pauza a občerstvení)
Zdravotní prohlídky plodového hnízda
Diagnostické metody VD ve včelstvu (praktické ukázky smyvů) a jejich vyhodnocení
sobota 17:30—18h, diskuze
neděle 7:30—8:20, Včelí krajiny
Poeticky laděná ranní aktivita
neděle 8:20—10h Výsadby pro opylovatele
Snůškové poměry v krajině ČR
Fenologická období a signalizační rostliny
Inspirativní krajinotvorné projekty v ČR i zahraničí
neděle 10h—10:30, Legislativa a povinnosti chovatelů v ČR
neděle 10:30—11:30, praktický workshop na přání
Během soboty si účastníci vyberou z nabídky worshpů, dle zájmu a aktuálních podmínek pak minimálně jeden zrealizujeme (např. vlastní koloběh vosku, práce u včel, komentovaná prohlídka zahrady a zahradních prvků, cokoliv dalšího dle potřeb a přání účastníků, co budeme schopni zrealizovat).
neděle 11:30—12:00, závěrečná diskuze
* harmonogram se může měnit v závislosti na aktuálních podmínkách - nepřízni počasí apod.
Sháníte ubytování?
Posílám odkazy na ubytování o kterých jsme se bavili:
Občerstvení
dopolední a odpolední svačiny budou zajištěny
oběd můžeme společně objednat
Další zajímavé kurzy
Jak připravit kurz na Naučmese.cz
Natáčení videa foťákem, kamerou i mobilem (možno i on-line)
Webinář - online ,
Asertivně proti manipulaci
Praha ,
Kurz vaření pro začátečníky
Praha ,
Home office u kávy
Olomouc ,
Praktický i faktický úžasně propojená náplň (prezentace, hry, práce venku, praktické ukázky s možností vlastní tvorby a ochutnávka) otevřená diskuze.
Odpovídáš či reaguješ na tento komentář: