Jablka na talíři - jablko v naší kuchyni a domácí lékárně

Kurz teď nemá vypsaný termín

Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.

Roh hojnosti s jablky se letos vysypal snad na všech stráních a v sadech. Jablko, běžné až obyčejné ovoce má sílu nás sytit, uzdravovat i těšit svou prostou krásou.  


Víte, že jabloně patří do čeledi růžovitých (Rosaceace)? Stejně jako růže, broskvoň i jahodník :-).  
Víte, že z jablek, vlastně z jabloní,  se dá využít téměř vše? Dušená jablka jsou lečebnou součástí ajurvedské a čínské medicíny? A proč? 
O tom všem i jiným bude náš workshop.  


Společně připravíme jídla z jablek, včetně oběda a desertu. 
Uděláme a sníme:  krůtí maso s bazalkou obložené jablky a cibulí, čatný z jablek se sýrem nebo adzuki fazolemi, vitamínovou dezinfekční bombu - jablka s křenem. 


Hlavní událostí bude - založení vlastního jablečného octa
Jablečný ocet je delikatesou do salátů, omáček, ale zejména je přírodním lékem pro nápravu řady zdravotních nepohod. Mezi ně patří virozy,  chřipky, nachlazení, problémy s trávením, krvácení dásní. Používá se jako dietetikum, na padání vlasů i na zvýšení jejich lesku a další. 


S motivem jablek se často potkáme i ve výtvarném umění. Samozřejmě, jablko je odpradávna známým symbolem.
I my si na závěr si vyhotovíme vlastnoruční balicí papír s motivy jablek pod vedením malířky Nikoly Nikolai


Co si odnesete s sebou domů? 

  • Snadné, chutné a zdravé tipy na jídlo pro domácí pohodu. Platí i pro ženy, které zrovna nemilují stání v kuchyni. 
  • Recept na přípravu léčivého jablečného octa, včetně 3/4l lahve svého rozpracovaného jablečného octa, vždy je důležité začít :-) 
  • A svůj, vlastnoručně vyrobený balicí papír.  

Při přípravě jablek bude čas na vzájemné sdílení tipů na některou vaší osobní slabůstku s jablky.

P.S.

Žijeme v bohaté zemi, tuny ovoce - jídla se válí po zemi a málokdo jej využivá, škoda. Udělala jsem jehněčí guláš a ten jsem zahustila jablkem a kouskem chleba. Vyloupla se z toho delikátní chutˇcelého jídla. Jablka s kachnou, vepřovým, fazolkami, rýží či sýrem vytvářejí nádherné široké vůně i chutě jídla. Vyzkoušejte místo nezralého ananasu nebo kokosového mléka dodrkocaných z dálavy. ( na fotce je jehněčí guláš s jablečným křenem)

Doprovodné fotky

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.