20130108-133837-lang.jpg

Jan Lankaš

Na Naučmese od 8. 1. 2013. Navštívil/a 4 kurzy.

Vaření jsem si kdysi dávno vybral jako profesi a nikdo neví proč. Prý jsem jeden den přišel domů a řekl, že chci být kuchařem. Od té doby uplynulo spoustu vody a kuchařská profese nabrala obrátky. Pak se přesunula úplně do jiné oblasti, ale to je zase na jiné vyprávění. 

Vaření se v mém případě přesunulo v posledních letech do oblastí domácích kuchyní a myslím, že kdo chce gastronomii rozumět, musí začít u sebe doma. Vidět několik dílů gastroshow v televizy může z někoho udělat "odborníka", ale nejdůležitější je stejně to co někomu předložíte na talíři.

Zapomeňte na francouzskou, italskou nebo asijskou kuchyň a na fráze co jste kde od koho slyšeli, že tohle se hodí k tomuhle a tamto k tamtomu. Všechno hoďte za hlavu a naučte se základní postupy. Ve chvíli kdy budete umět základy vaření, vybírejte si z nich co potřebujete, co vám chutná a co vám vyhovuje. A přesně o tom je domácí vaření. Naučte se jak na to a pak si udělejte vlastní úsudek.

Kdysi dávno jsem poznal, že základem vaření je dobrý nůž a velké prkno. A čisto kolem sebe, což je známkou mistra. Víc nepotřebujete. Jestli máte tyto věci a dokážete myslet na dvě věci najednou, můžou i z vás být dobří kuchaři. Kuchaři z čeledi domácích. Nechceme konkurovat těm velkým jménům, smyslem mých kurzů je naučit vytvořit doma kvalitní pokrm a hlavně pohodu, která při domácím vaření panuje. Dobré víno, pár přátel a společná příprava večeře. To jsou okamžiky kdy vás začne bavit být na světě. A o tom to je.

 

Jan

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.